dilluns, 20 d’abril del 2009

Exercici 3: 

Exemples de fets que actualment siguin notícia i serveixin per a il.lustrar cadascun dels criteris que s'esmenten: 

- Excepcionalitat: He recollit una notícia publicada a La Vanguardia, en la secció Sucesos (dintre de la secció "Vivir"), el titular de la qual és el següent: "Un falso guardia civil muere tras ser detenido". Són successos que no acostumen a passar. Un noi de 24 anys que es fa passar per un membre de la Guàrdia Civil, i en plena nit barcelonina es deté al costat d'un cotxe on hi havia dues noies, i comença  a fer fotografies amb el telèfon mòvil. Acte seguit va arribar l'autoritat i el van detenir. El noi va donar cops i va intentar sortir del cotxe policial, i l'autoritat va veure que no es trobava bé. Ja sabien que tenia antecedents per consumir substàncies... Quan va arribar a l'hospital, només van poder certificar la seva mort. 

- Conseqüències per a la població: Una notícia que explica que la temporada de banys a la platja s'haurà de retrassar perquè la platja (de Blanes, per exemple) encara no està 100% preparada, degut als últims temporals. No és una notícia important, però sí que tindrà conseqüències (poc greus) per aquells que vulguin aprofitar el bon temps per caminar per la platja, per exemple. Recollida de la plana de la secció "Vivir" de La Vanguardia. 

- Rellevància dels personatges implicats: Aquest cop, la notícia té com a font d'informació la versió digital de La Vanguardia (www.lavanguardia.es) i té com a personatge implicat a la nena que va rodar "Slumdog Millionaire". Explica que el seu propi pare la vol vendre per un altíssim preu, i així poder solventar els problemes de pobresa que està patint la seva família a Bombay (India). La notícia ha conmocionat a la societat britànica, tot i que aquest fet tristement es viu molt a sovint en un país com la India, amb més de 1200 milions d'habitants, on l'índex de pobresa és molt elevat. 

- Proximitat Emocional: La notícia, també recollida de la versió digital de La Vanguardia, d'una dona que va donar a llum al seu fill en ple centre de la ciutat de Barcelona. El titular és el següent: "Una mujer da a luz en plena calle cerca de la estación del Nord de Barcelona". No és una notícia trista, però bé que ens pot impactar perquè ha ocorregut a la nostra ciutat, i també el fet que no és gaire habitual. També és per això que hi està implicada la variable emocional. 

- Proximitat Temporal: La notícia de la victòria esportiva del R.C.D Espanyol, potser tindrà més importància que la victòria del F.C.Barcelona, pel simple motiu que a l'Espanyol li costa més acabar els partits amb victòria. I perquè va passar després de la victòria del Barça. I segurament tindran la mateixa importància, perquè els dos van guanyar. Notícia llegida de la versió digital de La Vanguardia. 

- Existència d'Imatges: Tindrà més efecte la notícia, per exemple, de la última detenció d'un membre de la banda terrorista E.T.A amb imatges, que sense. 

- "Efecte Agenda"


Exercici 4: 

Han difós la "notícia" d'un malentès  amb el presentador Wyoming, de la cadena televisiva La Sexta. Personalment, no crec que aquest fet tingui tanta importància com per presentar-lo públicament, és a dir, que ho vegi tothom. Ja, de fet, programes d'aquest tipus, en el que (pel que he pogut veure en aquest enllaç de youtube; perquè és un programa que no em crida l'atenció i no miro mai) predomina la crítica, els insults i el llenguatge mal utilitzat per sobre dels coneixements culturals o del respecte pels altres que estan al seu voltant. I pel públic mateix. 

Per tant, tampoc puc criticar més enllà del que he vist durant aquests minuts. La informació que es tracta en aquest fragment és sobre la polèmica notícia del malentès entre una becària i el presentador del programa. Volen convertir, o almenys és aquesta la impressió que m'ha donat, aquesta simple anècdota (que es pot quedar en l'ambient intern del programa, que no cal que surti a la llum per cridar l'atenció que realment no cal en fets com aquest) volen tractar-la com a fet internacional. 

Aleshores, si neixen crítiques, almenys que no les senti tota l'audiència, perquè no crec que sigui gaire positiu, ni pel presentador ni per l'equip del programa. Aquesta és, doncs, la televisió que ens volen vendre? Amb un llenguatge, com he dit abans, mal educat, d'algú que està demostrant que no té respecte pels demés...? Aquesta anècdota se'ls ha escapat de les mans, no ha sigut tractada amb la delicadesa amb la que han de ser tractades les notícies. 

Relacionant-lo de pas amb el contingut d'aquesta assignatura, és realment un programa que puguin veure la canalla, els adolescents, els nens de casa? No promociona gens el món del periodisme, de la cultura. No és quelcom del que es pugui parlar a classe, o potser sí. Per fer èmfasi del que no s'ha de fer en un plató de televisió: insultar, cridar i faltar al respecte a algú que està treballant amb tu.