dijous, 16 d’abril del 2009

tema 2 - El tractament de la informació als mitjans de comunicació

Exercici 2: 

http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20090415/53681644253/detenido-don-mario-el-narcotraficante-y-paramilitar-mas-buscado-de-colombia.html

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=603847&idseccio_PK=1021


Sobre la notícia de la detenció del narcotraficant, el contingut que ofereix la versió digital de El Periódico és més escàs que l'ofert per lavanguardia.es. Dit d'una altre manera, és més breu, no dona tants detalls sobre el fet. 

En canvi, la versió digital de La Vanguardia ho relata d'una manera més crònica. És a dir, explica més detalladament la història del protagonista, com es va efectuar la detenció, a on, etc. 

També m'he fixat en un altre aspecte: la versió de La Vanguardia és la única de les dues que ofereix  diversos noms, a diferència de la versió d' "El Periódico", que només ofereix el nom del detingut. La Vanguardia dona a conèixer noms com el president de Colòmbia, el director de la Policia de Colòmbia, el portaveu de la casa presidencial de Nariño (localitat de Colòmbia), etc. 

Aquest aspecte voldrà dir que LV (la vanguardia) que dona més importància a les notícies de caire internacional que EP (el periódico). Puc arribar a aquesta conclusió per la quantitat de detalls que dona una versió i no l'altre. 

En quan al titular de la notícia, les dues versions digitals ofereixen la mateixa estructura gramatical per donar-la a conèixer. Utilitzen tres adjectius, que defineixen la qualitat de la persona detinguda: "narcotraficante", "paramilitar" i "más buscado". D'aquesta manera, i un cop vist que el titular és exactament el mateix, puc arribar a la conclusió que han escollit (sense saber l'existència de l'altre homònim) aquest títol perquè és breu, concís, dona una exacta definició del fet i tal i com es llegeix s'entèn a la perfecció. 

Amb la utilització d'aquests adjectius, entenc que es vol donar una visió objectiva de la notícia, potser entenc la visió subjectiva com si calguessin més adjectius, o fins i tot una estructura més llarga. Com si li volguessin donar més èmfasi. Seria així si fós un enfocament subjectiu. Aquesta és la meva visió, que, òbviament, pot ser incorrecta. 

No s'introdueixen cap tipus d'imatge, ni d'enregistrament que puguin acompanyar a la notícia escrita. En cap de les dues versions (EP i LV) s'hi pot trobar aquests tipus d'acompanyament. 

Finalment, crec que no tinc la suficient informació o formació com per dir si veig alguna influència ideològica relacionada amb els propietaris dels mitjans. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada